Povijest Gljiva
Gljive su najrasprostranjeniji živi organizmi na zemlji i ima ih mnogo vrsta.
Osnovna njihova podjela je na jestive i nejestive i one koje su prikladne za ljudsku prehranu se koriste tisućama godina u svakodnevnoj pripremi hrane.
Gljive su vrlo često spominjane u mitologiji
Posebno su ih cijenili stari Egipćani,Grci i Rimljani i smatrali su ih namirnicom besmrtnosti.
Dapače nazivali su ih carskom hranom i hranom bogova.
Nauka o gljivama se zove mikologija po grćkim riječima mykes-gljiva i logos-nauka.
Osnovna njihova podjela je na jestive i nejestive i one koje su prikladne za ljudsku prehranu se koriste tisućama godina u svakodnevnoj pripremi hrane.
Gljive su vrlo često spominjane u mitologiji
Posebno su ih cijenili stari Egipćani,Grci i Rimljani i smatrali su ih namirnicom besmrtnosti.
Dapače nazivali su ih carskom hranom i hranom bogova.
Nauka o gljivama se zove mikologija po grćkim riječima mykes-gljiva i logos-nauka.


Među prvim poznatim ljudima iz povijesti je grčki filozof Aristotel koji ih spominje u svojim djelima a također postoji niz drugih poznatih rimskih povjesničara i pisaca(Tacita,Ovidija,Horacija i Plauta) koji su pisali o njima te ih osobito cijenili i divili se njihovoj kvaliteti i posebnosti okusa i značaja u prehrani.
Šampinjoni su najpopularnija vrsta gljiva i najčešće upotrebljavana u svakodnevnoj prehrani čovjeka.
Naziv im dolazi od francuske riječi champignon što znači gljiva i kolijevka modernog uzgoja i upotrebe šampinjona u našem podneblju je Francuska.
U 17.stoljeću za vrijeme vladavine Luja XIV počinje organizirani uzgoj šampinjona u okolici Pariza u starim rudnicima i kamenolomima gdje je bila idealna temperatura za takvu vrstu gljive, 12.-15 stupnjeva.
Kultura proizvodnje šampinjona je počela u 18.stoljeću i u ostalim europskim zemljama a početkom 20 stoljeća i u Americi.
Danas se najveća plantaža šampinjona nalazi upravo u Americi u Pensilvaniji a razvoj proizvodnje se proširio na 80 zemalja svijeta.
Šampinjoni su najpopularnija vrsta gljiva i najčešće upotrebljavana u svakodnevnoj prehrani čovjeka.
Naziv im dolazi od francuske riječi champignon što znači gljiva i kolijevka modernog uzgoja i upotrebe šampinjona u našem podneblju je Francuska.
U 17.stoljeću za vrijeme vladavine Luja XIV počinje organizirani uzgoj šampinjona u okolici Pariza u starim rudnicima i kamenolomima gdje je bila idealna temperatura za takvu vrstu gljive, 12.-15 stupnjeva.
Kultura proizvodnje šampinjona je počela u 18.stoljeću i u ostalim europskim zemljama a početkom 20 stoljeća i u Americi.
Danas se najveća plantaža šampinjona nalazi upravo u Americi u Pensilvaniji a razvoj proizvodnje se proširio na 80 zemalja svijeta.
